OJS 3 GÜNCELLEME

Dünyada 25 binden fazla kişi ve kurum tarafından kullanılmakta olan Açık Dergi Sistemi (Open Journal Systems – OJS) güncel gelişmeler ve yeni teknolojiler doğrultusunda sürekli geliştirilmektedir. Açık Dergi Sisteminin ortaya konmasındaki en önemli amaçlar; akademik yayıncılığı teşvik etmek, yayın sürecindeki yükleri azaltmak, süreci otomasyon aracılığıyla daha da yönetilebilir hale getirmek, uluslararası sistemlerle ve yazılımlarla uyumlu hale getirmek, yayıncılık maliyetini azaltmak….

Açık Dergi Sistemi (ADS) yukarıdaki amaçlar doğrultusunda sürekli geliştirilmekte ve kullanıcısına yeni özellikler sunmakta, daha güvenli ve hızlı hale getirilmektedir.  OJS’nin bugün kullanımda olan 2 büyük versiyonu söz konusudur.

OJS 2.x ve OJS 3.x

OJS 2 artık çeşitli özellikleri, alt yapı ihtiyacı ve yazılım teknolojisi açısından çok eskide kalmıştır ve PKP (The Public Knowledge Project) ekibi tarafından da desteklenmemektedir.

OJS 2 versiyonlarından herhangi birini kullananların kesinlikle ve kesinlikle en kısa zamanda versiyon güncellemesi gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Aksi durumda dergi sitelerinin çalışmama, bilgi veya veri kaybı yaşama gibi sorunlarla karşılaşma durumları söz konusudur. OJS 2 eski bir yazılım ve eski sunucu altyapılarını kullandığı için, sunucu güncellemeleri derginin çalışmamasına, yavaş çalışmasına veya mail, bildirim, üyelik gibi bazı işlevlerinde sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bunlar dışında eski versiyonlarda çeşitli güvenlik açıkları da söz konusudur.

OJS 3 ise bugünün sunucu altyapısı ve gelişen yazılım teknolojisi çerçevesinde geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Şu anki (Temmuz 2022) en güncel sürüm OJS 3.3.0.11‘dir. 

  • OJS 2 versiyonlarından birini kullanıyorsanız kesinlikle OJS’nin en son versiyonuna güncelleme yapmanızı veya yaptırmanızı öneririz.
  • OJS 3 kullanıyorsanız bunun hangi versiyonunu kullandığınız önemlidir. Eğer OJS 3.0, 3.1 veya OJS 3.2 versiyonlarından birini kullanıyorsanız OJS 3.3 versiyonuna güncelleme yapmanızı veya yaptırmanızı öneririz. OJS 3.3 gerçekten çok gelişmiş özelliklere ve altyapıya sahiptir. 
  • Unutmayın en iyisi, en güvenlisi, en hızlısı OJS’nin en son versiyonudur.

Önemli Notlar, Uyarılar

  • Güncelleme işleminin profesyonelce ve planlı gerçekleştirin. Gerekirse destek alın.
  • Güncelleme esnasında özellikle kullanıcı ve makale verilerini kaybetmemek için yedek alın.
  • Güncelleme işlemini farklı bir alanda, farklı bir sunucuda gerçekleştirin.
  • Güncelleme işlemi için ve güncelleme sonrası yeni versiyonun sorunsuz çalışabilmesi için sunucu özelliklerini, PHP ve MySQL yapısını, sunucu eklentilerinin yeterli olup olmadığını kontrol edin. OJS uyumlu hosting 
  • Güncelleme işlemi sonrası kullanıcı girişlerini, PDF’lerin açılıp açılmadığını, tüm menülerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Daha önce kullandığınız entegrasyonlar varsa (ORCID, Crossref DOI vb.) yeni sistemde bunların da çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Güncelleme sonrası dosya yükleme işleminin, mail bildirimlerinin çalışıp çalışmadığını, kullanıcılara otomatik mail bildiriminin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edin.
  • OJS 2’den OJS 3’e güncelleme biraz zor ve zaman alacaktır. Özellikle veri kaybı yaşamamak ve güncellemede başarılı olmak için sunucu altyapısının OJS 3.3 ile uyumlu olması gerekmektedir. Sunucu özeliklerinizi, yeterliğini kontrol edin. OJS 2’nin çalıştığı sunucuda OJS 3 de çalışacaktır diye düşünmeyin.
  • OJS 3.0, 3.1 ve 3.2’den OJS 3.3’e güncellemeler kısmen biraz daha kolaydır. Ancak yine de yedek almak, planlı hareket etmek önemlidir.
  • Güncelleme işlemleri için plan yapın. Derginizin kapanmaması veya çok kısa sürelik kapanma ile güncelleme işlemini gerçekleştirmek için profesyonel/teknik destek alın.

Dergilerdeki makale ve kullanıcı sayıları önemli olmakla birlikte güncelleme işlemlerini;

OJS 2’den OJS 3’e 24 saat içinde,

OJS 3.0, 3.1 veya 3.2’den OJS 3.3’e 3-6 saat içinde gerçekleştirmekteyiz. 

Güncelleme işlemi sırasında dergi sitesi açık kalmaktadır.

Güncelleme işlemi konusunda destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tel: 0543 221 11 28

WhatsApp: +905432211128

E-Posta: bilgi@ojsdergi.com

 

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön