Not: Açık Dergi Sistemi kullanıyor ve mail bildirimlerinde sorun yaşıyorsanız bizden destek alabilir, derginizin sorunsuz çalışması için sunucu/hosting çözümlerimizden faydalanabilirsiniz.
Açık dergi sistemi OJS dünyada her geçen gün daha da fazla kullanılmaya ve akademik hakemli dergi yayın sistemi alanındaki liderliğini sürdürmeye devam ediyor.
Açık Dergi Sistemi (Open Journal Systems) OJS’nin en önemli özelliklerinden biri de sistemin tam otomasyon sağlaması ve gerçekleşen olayların kullanıcı paneli ve eposta aracılığıyla bildirilmesidir. Yazar, hakem, editör gibi kullanıcılar hangi işlemi gerçekleştirirse gerçekleştirsin, bu olaylar ilgililerine mail yoluyla bildirilir.
Açık Dergi Sistemini kullananlar bazen sunucu alt yapısının yetersizliği, bazen de gerekli ayarları doğru yapmama gibi sebeplerle eposta bildirimlerinde sorun yaşamaktadırlar. Bugüne kadar farklı sunucularda yayın yapan onlarca dergi bu sebeple sunucularımıza taşınmış durumdadır. Bu da bir dergi için eposta bildirimlerinin verimli çalışmasının dergi sahipleri için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu göstermektedir.
OJS’de eposta bildirimlerinin çalışmama sebeplerinden biri de ayarların doğru yapılmamasıdır. Bu ayarlar sunucudan sunucuya (sunucu yapılandırması, kullanılan yazılımlar ve filtre uygulamaları, güvenlik politikaları vb.) değişiklik arz edebilmektedir. Özellikle kurumsal mail kullanan dergiler SMTP veya PhpMailer kullanımında sorun yaşıyor ise bu sorunun sebebi sunucu yapılandırması kaynaklı veya ayarların sunucu özelliklerine göre yapılandırılmamış olmasıdır. Kurumsal mail kullanan Açık Dergi Sistemi (OJS) kullanıcılarının sunucu yönetimiyle iletişime geçmeleri ve bu konuda bilgi/destek talep etmeleri gerekmektedir.
Bir diğer mail kullanım yöntemi ise gmail üzerinden açılan mail hesabının OJS’ye tanımlanması ve OJS üzerinde yapılacak bildirimlerin bu mail aracılığıyla gerçekleştirilmesidir. Bu yöntemi bugüne kadar bir çok dergi kullanmış olmakla birlikte Google mail entegrasyonu konusundaki politikasını değiştirmiş durumda. Bu da daha önce gmail smtp kullanan kullanıcıların artık mail gönderememesine sebep olmaktadır.
Bu noktada Google’ın yeni politikası dikkate alınarak OJS’nin ayarlarının yeniden yapılandırılması ve Google üzerinde gerekli izinlerin verilmiş olması gerekmektedir.
Yeni kurallar doğrultusunda OJS ile Gmail SMTP entegrasyonu nasıl gerçekleştirilir?
Google, hesabınızın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için 30 Mayıs 2022’den itibaren güvenliği düşük bağlantılara/entegrasyonlara onay vermemektedir.
Peki yeni ayarlar nasıl olmalı?
Gmail SMTP entegrasyonunun sorunsuz çalışması için öncelikle 2 faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek gerekiyor.
Google hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulama nasıl etkinleştirilir?
2 Adımlı Doğrulama’yı kullandığınızda, daha az güvenli bazı uygulamaların veya cihazların Google Hesabınıza erişmesi engellenir, güvenlik daha üst düzeyde tutulur.
OJS’de (Açık Dergi Sistemleri) Gmail SMTP aracılığıyla posta göndermek için
1. 2 adımlı doğrulamayı etkinleştirin /açın.
2. Bir uygulama şifresi edinin.
1. İki Adımlı Doğrulamayı Aktif Etmek için;
- Google Hesabınızı açın .
- Sol menüdeki Güvenlik öğesini seçin .
- “Google’da oturum açma” bölümünün altındaki 2 Adımlı Doğrulama Aç‘ı tıklayın .
- Karşınıza gelen yönlendirmelere göre işlemleri gerçekleştirin.
Gerekli olan ilk aşamayı gerçekleştirmiş oluyoruz. Şimdi ise OJS’de kullanmak için bir Uygulama şifresi edineceğiz.
Uygulama Şifreleri ile oturum açın
Uygulama Şifresi, daha az güvenli bir uygulama veya cihazın Google Hesabınıza erişmesine izin veren 16 basamaklı bir şifredir . Uygulama Şifreleri yalnızca 2 Adımlı Doğrulamanın açık olduğu hesaplarda kullanılabilir.
2. ADS için Uygulama Şifreleri Oluşturmak ve Kullanmak
- Google Hesabınıza gidin .
- Güvenlik’i seçin .
- “Google’da oturum açma”nın altında, Uygulama Şifreleri (App paswords)’ni seçin . Oturum açmanız gerekebilir. Bu seçeneğe sahip değilseniz, bunun nedeni şunlar olabilir:
- 2 Adımlı Doğrulama hesabınız için ayarlanmamış.
- 2 Adımlı Doğrulama yalnızca güvenlik anahtarları için ayarlanmıştır.
- Hesabınız iş, okul veya başka bir kuruluş üzerinden oluşturulmuş.
- Gelişmiş Koruma aktif.
- Açılan alanda Uygulama seç seçeneği yer almaktadır. Burada yer alan Diğeri seçin Açılan alana (Uygulama adı) OJS yazın, daha sonra Oluştur’a tıklayın.
5. Oluştur dediğinizde uygulama parolası belirecektir. Sarı alandaki 16 karakterli kod yeni uygulama şifrenizdir. Bunu kopyalamayı unutmayın. Biraz sonra OJS’de gerçekleştireceğimiz ayarlarda kullanacağız. .
6. Bitti butonuna tıklayın ve işlemleri tamamlayın. Artık elimizde iki faktörlü doğrulama kapsamında oluşturduğumuz bir şifre mevcut. Artık OJS ayarlarına geçebiliriz.
Gmail için OJS SMTP Ayarları
Şimdi OJS’de gerekli değişiklikleri yapalım. Aşağıdaki adımları gerçekleştirebilmek için shunucu/hosting/ftp panel erişimine ihtiyaç duyulmaktadır. Erişim yetkiniz olduğunu düşünerek aşağıdaki adımlara geçiyoruz.
1. config.inc.php dosyasını açın.
2. E-posta Ayarları satırını bulun.
3. Mail ayarlarını aşağıda gördüğünüz gibi yapın.
Not: psmtp_password alanına gmail eposta adresinizin kendi şifresini değil, yeni edindiğiniz 16 karakterlik uygulama şifresini girin.
4. Gmail SMTP entegrasyonunun çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
- İki faktörlü doğrulamada hata yapılmış olabilir.
- OJS’nin config.inc.php dosyasındaki ayarları hatalı yapılmış olabilir.
- OJS’nin eski versiyonun kullanılıyor olabilir. Eğer öyle ise bir an önce OJS Açık Dergi Sistemini güncellemenizi öneririz. Bu konuda bizden destek alabilirsiniz.
Konu yoruma kapalıdır.