OJS’nin (Open Journal Systems – Açık Dergi Sistemleri) temel özellikleri sürümler arasında tutarlı olsa da, OJS 3’te bazı önemli değişiklikler ve iyileştirmeler mevcuttur. Aşağıdaki yazıyı eğer ikna olmak için okuyorsanız sizi ikna eder mi bilmiyoruz. Ancak OJS 3 yazılım mimarisi ve getirdiği özellikler ve geliştirilmeye açık sistemi itibariyle gelecek vadeden bir açık dergi sistemi versiyonudur. Daha güvenlidir, daha hızlı çalışır, akademik standartlara daha uygundur. Editöryal süreç yönetimi daha da geliştirilmiştir. Eğer hâlâ OJS 2 kullanıyor iseniz bir an önce OJS 3 ve üzeri versiyonlara güncelleme yapmanızı öneririz… OJS nasıl güncellenir yazısını inceleyebilirsiniz.
OJS 3’te yer alan yeni özelliklerden bazıları
- Ekran ve cihaz duyarlı, mobil uyumlu tasarım
- Yeni temalar
- Esnek editoryal iş akışı
- ORCID, iThenticate, Publons ve diğer harici servislerle eklenti entegrasyonu
- Gelişmiş Crossref Entegrasyonu
- Basitleştirilmiş kullanıcı kaydı
- Özelleştirilebilir roller ve izinler
- Genişletilmiş dahili ve kullanım istatistikleri raporları
- Çok dilli yazar adı desteği
- Tematik koleksiyonlar veya makale kategorileri alt yapısı
Henüz OJS 2 kullanıyor iseniz OJS 3’te görmeyi dört gözle bekleyebileceğiniz özellikleri genel olarak aşağıdaki videodan (İngilizce) görebilirsiniz.
OJS 3 Özelliklerine Genel Bir Bakış
OJS 3 arayüzü
Dergiden görsel olarak farklı olan ayrı bir editoryal arayüz de dahil olmak üzere okuyucular ve editörler için yeni bir arayüz sizi bekliyor. Birden çok rolü olan kullanıcıların, belirli ayarlara veya yönetim özelliklerine erişmek için kullanıcı ana sayfalarından bir rol seçmelerine artık gerek yoktur; mevcut tüm seçenekler yeni kontrol panelinde bulunabilir. Bu aynı zamanda farklı rollerle ilişkili görevler arasında sorunsuz geçiş yapılmasına da olanak tanır.
Site Yöneticisi Rolünü seçtikten sonra OJS 2 ayarlar menüsü | Sol panelde ayarlar menüleri bulunan OJS 3 Panosu |
OJS 3 iş akışı
OJS 3’teki editoryal iş akışı, editörler için daha esnek olacak şekilde önemli ölçüde yenilenmiştir. OJS 3, herhangi biri arasında kolayca atlanabilen 4 editoryal aşamadan oluşur:
- Gönderim, yeni gönderilerin ele alındığı (reddedilen, bölüm editörlerine atanan vb.)
- Akran değerlendirmesi ve yazar revizyonlarının gerçekleştiği inceleme
- Gözden geçirilmiş ve gözden geçirilmiş dosyaların kopya düzenleme için gönderildiği kopya düzenleme
- Nihai, kopya düzenlenmiş versiyonun yayınlanabilir biçimlere (PDF, HTML, vb.) dönüştürüldüğü, düzeltmenin yapıldığı ve yayın için planlandığı aşama.
Bir diğer yeni editoryal özellik, her editoryal aşama için (Gönderme, İnceleme, Kopya Düzenleme, Üretim) bir dahili tartışma özelliğidir. Bu tartışmalar çevrimiçi bir forum gibi çalışır – bir kullanıcı bir tartışma konusu oluşturur, başkalarını katılmaya davet eder ve ilgili ekleri içeren bir mesaj gönderir.
İstatistikler
Mevcut istatistik raporlarının türü ve bunların oluşturulma şekli, sürümler arasındaki bir diğer önemli değişikliktir. Derginiz istatistik raporlarından yararlanıyorsa, her sürümde bulunan çeşitli rapor türlerini açıklayan ve eski Rapor Görüntüleme verileriyle dergileri yükseltme hakkında bilgi sağlayan İstatistik kılavuzunu (İngilizce) okuyun .
OJS 3, editörler ve dergi yöneticileri için görsel bir kullanım istatistikleri panosu ve bir makalenin kullanım istatistiklerini okuyucunun ön ucunda görüntüleme yeteneği gibi yeni istatistik özelliklerine de sahiptir.
OJS GÜNCELLEMELERİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ…
Konu yoruma kapalıdır.