OJS Dergi / Sayı / Makale Bölümleri ve Özellikleri

OJS Açık Dergi Sisteminde kabul edilen makaleler için çeşitli bölümler oluşturulabilmektedir. Bu bölümler derginin yayın yaptığı alana göre değişmekle birlikte genelde aşağıdaki bölümlerden oluşur.

  • Editöre Mektup
  • Derleme Makale    
  • Araştırma Makalesi
  • Teknik Notlar
  • Vaka Raporları

OJS’yi ilk kurduğunuzda bu bölümlerden hiçbirinin hazır olmadığını görürsünüz. Peki bu bölümler OJS’de nereden nasıl oluşturulur ve her bir bölüm için ne tür özellikler/ayarlar belirlenebilir?

OJS’de bölümler oluşturmak ve mevcut olanları düzenlemek için

Yönetim Paneli / Ayarlar / Dergi Ayarları / Dergi Bölümleri sayfasını açın.


Bölüm Oluştur: Açılan sayfada eğer varsa hazır bölümleri göreceksiniz. Yoksa sağ üstteki “Bölüm Oluştur” butonuna tıklayın.

Açılan sayfada aşağıdaki ayarlardan her birini özenle yapın. 

OJS Bölüm Ekleme Alanı Özellikleri

OJS Bölüm Ekleme Alanı

Bölüm Başlığı: Açılan sayfada oluşturmak istediğiniz bölümün adını yazın.
Kısaltma: Kısaltma alanına istediğiniz gibi bir kısaltma 2 ya da 3 harf yazabilirsiniz.

Bölüm Politikası: Bu bölüme gönderilecek makaleler için kurallarınız politikanız varsa bunu “Bölüm Politikası” alanına yazın. Boş da bırakabilirsiniz.

Kelime Sayısı: Özet için bir kelime limitiniz varsa buraya onu yazın. Sınırsız kelime sayısı için 0 (sıfır) yazabilirsiniz.

Bölüm Seçenekleri: Bu bölüm için bazı kurallar belirleyebilirsin. Bu kurallar aşağıdaki seçeneklerden biri bir kaçı veya tamamı olabilir. Hiç birini de seçmeyebilirsiniz.

  • Bu bölümü devre dışı bırakın ve buraya yeni makale gönderimlerinin yapılmasını engelleyin.
  • Hakem değerlendirmesinden geçmeyecek
  • Öz zorunlu değil
  • Bu bölümdeki içerik derginin dizinlenen içeriğine dahil edilmeyecektir
  • İçerik yalnızca editörler ve bölüm editörleri tarafından gönderilebilir.
  • Bu bölümün başlığını sayının içindekiler tablosunda gösterme.
  • Bu bölümde, sayının içindekiler tablosundan yazar isimlerini gösterme.

Bu bölümde yayınlanan ögelerin belirlenmesinde kullanılacak tanım: Bu bölümde yayımlanan içeriklerin yanında bir not olmasını istiyorsanız bu alana yazabilirsiniz. Örneğin, “Hakemlik Değerlendirmesinden Geçmiş Makale”, “Hakemlik Değerlendirmesinden Geçmemiş Kitap İncelemesi”, “Çağrılı Yorum”, vb.)

Bölüm Editörleri: Her bir bölüm için farklı editör veya editörler belirleyebilirsiniz. Bunu bölümü oluştururken yapabileceğiniz gibi sonrada da belirleyebilirsiniz. Eğer üyelerinizden bölüm editörü yetkisi olan varsa bu sayfada altta listesini göreceksiniz. Bunlardan istediğinizi seçerek bölüm editörü olarak ayarlayabilirsiniz.

Bölümleri Düzenleme: Bölüm listesinde bölüm adının yanında yer alan küçük ok işaretine tıklandığında “düzenle” ve “sil” seçeneklerini göreceksiniz. Bunları kullanarak bölümü düzenleyebilir veya silebilirsiniz.

Bölümleri Sıralama: Bu bölümlerdeki makaleler bölümlerin sıralamasına göre dergi sayısında yer alacaktır. Dolayısıyla bu sıralamayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Sıralama işlemi için bölüm listesinin sağ üstünde yer alan “Sırala” butonuna tıklayın. Bölümleri sıralamak için bölüm adlarını aşağı yukarı sürüklemeniz yeterli. Sıralama sonrası “Tamamlandı” butonuna tıklarsanız sıralamanız kaydedilecektir.

OJS Bölümleri Sıralama

OJS Bölümleri Sıralama

 

Bölümleri Pasif Yapma: Ayrıca istediğiniz bölümü silmek yerine pasif de yapabilirsiniz. Bölüm adının karşısında yer alan “Pasif” alanını işaretlemeniz yeterlidir.

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön