Akademik dergi sahipleri ve makale yazarları çeşitli zamanlarda bizimle iletişime geçerek makalelerinin Google Scholar’da taranmadığını ifade etmekte, bunun sebeplerinin neler olabileceğini, sorunun çözümü için neler yapılabileceğini sormaktadırlar. Google Scholar’ın indeksleme kriterlerinden ve bugüne kadarki tecrübelerimizden yola çıkarak bu konuya açıklık getirmek istiyoruz. 

Google Scholar makine öğrenmesi – yapay zeka teknolojisi kullanan bir sistem. Dolayısıyla dergi sitesini ziyaret ettiğinde sitenizin bir akademik dergi olduğunu, her bir makaleye ait meta etiketlerin doğru bir şekilde sitede yansıtıldığını görmek ister. Aksi durumda makaleleriniz belki google.com’da indekslenir ancak Google Scholar’da yer almayabilir. Bu konuya biraz daha açıklık getirelim. Örneğin WordPress, Joomla, Drupal vb. içerik yönetim sistemleri bir web sitesi geliştirmek için uygundur ancak akademik makale standartları için uygun değildir. Çünkü sitede ve makale sayfalarında google Scholar veya Microsoft Academic gibi sistemlerin beklentileri yapısal olarak karşılamamaktadır. Ancak OJS (Open Journal Systems) gibi akademik hakemli dergiler için geliştirilen yazılımlar her türlü index araçlarının beklentilerine göre hazırlandığı için %100 uyumludur. Yani OJS kullanarak oluşturduğunuz bir dergi ve o dergide yayımlanan makaleler Google Scholar’da otomatik taranır.

OJS kullanan bir sitedeki makaleler Google Scholar’da taranmıyor ise kullanıcı/yayıncı/editör kaynaklı hatalar söz konusu olabilir. Örneğin sitedeki makale yayın tarihi ile PDF’deki makale yayın tarihi farklı ise ya da sitede yazarın isim ve soyisim bilgileri küçük harflerle yazılmışken PDF’de büyük ise, başlıklar eşleşmiyorsa, aynı makale daha önce farklı platformlar üzerinden indekslendi ise Google Scholar bu verilerden hangisini kullanacağına karar verme yetkisine sahip olmadığı için genelde indekslemez.

Makalelerin indekslenmemesine sebep olan bazı sebepler ve bu sebepleri/sorunları gidermek için izlenecek adımlar: 

  1. Metadata Uyumsuzlukları: Makalelerin metadata bilgileriyle dosya içerikleri uyumlu olmalıdır. Yaygın uyumsuzluklar arasında yanlış yayın tarihleri, farklı dillerdeki metinlerin karmaşıklığı, cilt-sayı-yıl bilgilerinin uyumsuzluğu ve yazar isimlerinin farklı formatlarda olması yer alır. Sitede yer alan bilgilerle makale PDFsinde yer alan bilgilerin aynı olması bu süreçte en çok dikkat edilecek hususlardandır.
  2. Dil Uyumsuzluğu: Metinlerin diliyle metadata bilgilerinin aynı olmaması indeksleme sorunlarına yol açabilir. Örneğin, metin İngilizceyken metadata (anahtar kelimeler, yazar kurum bilgileri vb.) başka bir dilde ise bu sorunlara neden olabilir.
  3. Yazar Bilgilerinin Uyumlu Olmaması: Yazar isimlerinin doğru formatta ve aynı biçimde girilmemesi indeksleme problemlerine yol açabilir. Bu durumda metadata ile PDF dosyasındaki bilgilerin uyumlu olması gerekmektedir.
  4. OJS veya Kullanılan Dergi Yazılımı Güncellemeleri: Eğer kullandığınız dergi sistemi yazılımlarının versiyonu güncel değilse, bu eksiklik indeksleme problemlerine yol açabilir. Yeni güncellemeler çıktıkça, eski sürümler belirli hataları içerebilir ve bu da metadata oluşturma ya da indeksleme gibi süreçleri etkileyebilir.
  5. Eklenti Ayarları ve Eksiklikler: OJS’nin Google Scholar indeksleme eklentisi, doğru bir şekilde yapılandırılmamış ya da eksik ayarlanmış olabilir. Bu durumda, makalelerin metadata bilgileri eksik veya yanlış biçimde Google Scholar’a sunulabilir, dolayısıyla indekslenmeyebilir.
  6. Güvenlik ve Altyapı Problemleri: SSL sertifikası hataları, sık site çökmesi, hacklenme gibi güvenlik sorunları Google Scholar indekslemesini durdurabilir.

Google Scholar’da makalelerinizin indekslenmemesi birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu rehber, yaygın problemleri tespit etmenize ve düzeltmenize yardımcı olabilir.

Farklı bir makale yayın sistemi kullanıyor iseniz ve indekslenme standartları ile %100 uyumlu olan OJS’ye geçmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Mevcut makalelerinizin OJS’ye aktarılması, tüm ayarlarının yapılması, derginizin sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde yayın hayatına devam etmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz…

Kategori

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön