Neden OJS Kullanmalısınız?

“Açık Dergi Sistemlerinin kısaltması olan ADS, yazarların ve yayıncıların hakemli bilimsel dergileri çevrimiçi olarak göndermelerini, düzenlemelerini, yayınlamalarını, arşivlemelerini ve yönetmelerini sağlayan açık kaynaklı (kullanımı ücretsiz) bir yazılımdır. Yazarlar, hakemler, editörler veya yayıncılar tarafından kolayca çalıştırılabilen uçtan uca bir dergi yayınlama ve yönetim sistemidir.

Ayrıca, ADS’nin en son yükseltmesi size daha esnek roller ve görev yönetimi özellikleri sağlar. Yeni roller oluşturabilir ve mevcut rolleri değiştirebilir, yeniden adlandırabilir ve hatta yeniden düzenleyebilirsiniz.

İlk olarak Public Knowledge Project (PKP) tarafından geliştirilen PHP uygulaması, 2001 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana çok hızlı bir büyüme göstermiştir. Dünya çapında 20.000’den fazla dergi tarafından kullanılan OJS, bilimsel yayıncılıklarının kalitesini artırmayı, tüm dergi yayıncılarına sağlam bir temel sağlamayı ve araştırma çalışmalarının kapsamını genişletmeyi amaçlamaktadır.

  • Tek kör ve çift kör hakemlik değerlendirmelerini içeren çevrimiçi makale gönderimlerini kolaylaştırır.
  • Dünya çapındaki bir kitleye içerik dağıtımına ve çeşitli dergi makalelerinin yönetimine yardımcı olur.
  • Daha da önemlisi, JATS XML standardizasyonuna yardımcı olur ve destekler.
  • Dışa Aktarma araçlarını kullanarak, makale verilerini üçüncü taraf veritabanlarına, ajanslara veya PubMed, ORCID, CrossRef, DOAJ ve daha fazlası gibi sistemlere rahatlıkla aktarılmasına imkan tanır.
  • ADS 3.x, kolayca özelleştirilebilen canlı ve daha esnek bir editoryal iş akışına sahiptir.
  • Platform, Google Scholar, Google vb. dahil olmak üzere arama motorları aracılığıyla içerik keşfi için özel olarak optimize edilmiştir ve dergilerin kapsamlı bir şekilde indekslenmesini sağlar.
  • ADS ayrıca size çok dilli desteğin yanı sıra gelişmiş bir okuyucu arayüzü sunar.

OJS Editoryal ve Yayıncılık İş Akışı Özellikleri

OJS iş akışı – ilk yazarın gönderiminden yayının son aşamasına kadar – aşağıda açıklandığı gibi dört farklı aşamaya ayrılmıştır:

  1. Gönderim: Bu aşamada, yazarlardan gelen yeni gönderiler derginize gelir ve Bölüm Editörlerine atanır. Editörler gönderimleri inceler, düzenler ve İnceleme aşamasına taşırlar. Dergi standartlarını karşılamayan ve açıkça yetersiz olan gönderiler bir sonraki aşamaya aktarılmaz.
  2. Gözden Geçirme/Hakemlik: Makalelerin hakem değerlendirmesi bu aşamada gerçekleştirilir ve hakemler yazara gerekli düzeltmeleri önerir. Kabul edilmeyen yazılar hiçbir zaman inceleme aşamasından öteye geçemez ve onaylanan makaleler kopya düzenleme aşamasına geçer.
  3. Kopya Düzenleme: Onaylanan ve gözden geçirilen makaleler, bir kopya düzenleyicinin dilbilgisi kontrolünü yapmak, hataları düzeltmek ve makale içeriğine netlik getirmek için gönderimler üzerinde çalıştığı kopya düzenleme aşamasına gelir. Kopya editörleri, makalelerin derginin metinsel kurallarına ve bibliyografik stiline uygun olmasını sağlamaktan da sorumludur. Yazarlar, araştırma makalelerinde yapılan kopya düzenlemeleri gözden geçirebilirler.
  4. Prodüksiyon: Redaksiyon sonrası kabul edilen makaleler üretim aşamasına gelir. Kopya düzenlenmiş, üretime hazır makale dosyaları, JATS XML, PDF’ler, HTML, vb. dosya türlerine dönüştürülür. Bu aşamada ayrıca yazarlar, makalelerinin son şekillerini düzeltme seçeneğine sahiptir. Gönderiler tüm onayları geçtikten sonra, gelecekteki bir dergi sayısında yayınlanmak üzere planlanır/kaydedilir.

Standart OJS iş akışı aşağıdaki gibidir:

OJS İş Akışı

OJS’de Üyeler ve Roller

Özet:

Açık Dergi Sistemi (Open Journal Systems);

Açık kaynak kod olması

Sürekli geliştiriliyor olması

Bağımsız olması (İsteyen istediği sunucuya kurabilir)

Akademik dergi standartlarına uygun olması

Dergi yönetimi ve makale yayını için gerekli olan kullanıcı türlerine sahip olması

Dergi yayın aşamalarını (yazar, editör, hakem, mizanpajcı) kapsıyor olması

Çok dilli yapıyı desteklemesi

İşlemlerle ilgili gerekli kişilere (yazar, editör, hakem vb.) otomatik mail bildirimi

EĞER BİR DERGİ SİTESİ KURMAK, MAKALELER YAYINLAMAK İSTİYOR İSENİZ OJS TERCİH EDEBİELCEĞİNİZ EN İYİ, EN GELİŞMİŞ, EN GÜNCEL VE EN YAYGIN UYGULAMADIR…

OJS KURULUMU VE GÜNCELLEME

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön