Akademik hakemli bir dergi kurmak, ulusal ve uluslararası alanda yayınlar yapmak, yayın yapmak isteyenlere yardımcı olmak, alanda var olan bir eksikliği doldurmak istiyor olabilirsiniz. Peki bu isteğimizi nasıl yerine getirebiliriz?

Sitemizde akademik dergi kurulumu konusunda bir çok yazı bulunmaktadır. Arada o yazıları da referans göstererek özet bir şekilde akademik dergi kurulumunun adımlarını açıklamaya çalışalım…

1. Öncelikle bir alan belirleyin.

Neden bir dergi kurmak istiyorsunuz? Alandaki hangi boşluğu doldurmak istiyorsunuz? Hangi alanda, hangi konularda yayınlar yapmak veya yayın yapanlara yardımcı olmak istiyorsunuz?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin hangi alanda yayın yapmak istediğinizi belirleyecektir. Elbette bir alana yönelmenin yanında multidisipliner konularda da yayın yapmak mümkün. Tercih sizin.

2. Dergi için bir web sitesi kurun veya kurdurun. 

Bugün akademik yayıncılığın neredeyse tamamı elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Elektronik yayıncılık akademik yayıncılığın daha da yaygınlaşmasına sebep oldu diyebiliriz. Bir dergi sitesi elbette standart sitelerden farklı olacaktır. Standart siteler sadece içeriklerin yayınlanmasını sağlarken akademik yayın siteleri bir editoryal sürece sahiptir. Yani yazar makale gönderir, editör inceler, hakem ataması yapar, hakem makaleyi değerlendirir ve yayınlanabilir/yayınlanamaz/revizyon gerekir vb. şekilde kararını verir. Tüm bu işlemler sonunda dergi editörü son kararı verir ve makalenin yayımlanıp yayınlanmayacağını kararlaştırız. Tüm bu süreçleri maille veya telefonla yönetmek elbette çok zor. Bu süreçleri kolaylaştırmak ve yazılım maliyetini azaltmak için geliştirilen ve uluslararası alanda tüm akademisyen ve yayıncıların hizmetine ücretsiz sunulan bir yazılım mevcut. Open Journal Systems. Henüz bu yazılımı duymadı iseniz, bu yazıyı buraya kadar okuyup bu yazılımı şimdi duydu iseniz kendinizi çok şanslı hissedebilirsiniz. Bir dergi kuracaksınız ve belki de bu dergi 50 yıl 100 yıl yaşayacak. Bu süreçte iyi bir yazılım sizi çok büyük bir maliyetten kurtaracaktır. Bu süreçte işlerinizi kolaylaştıracak, yayıncılık maliyetini en aza indirecek yazılım Açık Dergi Sistemi diye adlandırılan, sürekli geliştirilen ve ücretsiz olarak kullanıma sunulan, dünyada 25 binden fazla kişi, kurum, üniversite, yayınevi vb. tarafından kullanılan Open Journal Systems (OJS) sizin de ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Yazılım hakkında detaylı bilgi almak ve kurulum hizmeti için bizimle (ojsdergi.com) iletişime geçebilirsiniz. Dergi yayını için bu yazılımın yanında bir domaine (dergiadi.com vb.) bir de bu yazılımı barındıracağınız bir hosting veya sunucuya ihtiyaç duyacaksınız. Detaylar için tıklayınız…

3. İyi bir ekip kurun.

Editörlük sürecini birlikte yönetebileceğiniz veya ihtiyaç olduğunuzda yardım alabileceğiniz kişileri editör kuruluna alın. Hem editör hem de yayın kurulunuzun zengin olması hem süreci kolaylaştırır hem de derginize itibar katar.

Dergi sahibi ve sorumlusu siz olduğunuza göre bu kurullarda kimlerin yer alacağına da siz karar verecek, derginin kalitesini siz sağlayacaksınız.

4. Derginizi tanıtın.

Yeni bir dergi kurdunuz, henüz derginizi kimse bilmiyor. Derginizi tanıtmaya öncelikle yakın çevrenizden başlayın. Çevrenizi ve sosyal medyayı kullanarak makale talebinde bulunun. Özellikle ilk ve ikinci sayılar için bu girişimleriniz çok önemlidir. Daha sonraki sayılarda dergi zaten tanınmış olacağı için makale akışı başlayacaktır.

5. İlk sayıyı yayınlayın.

En önemli ve en mutlu an ilk sayının yayınlanmasıdır.

Bu süreçte (ilk sayının yayınlanması sürecinde) bir çok kişinin bir çocuğu olmuş gibi sevindiğini, mutlu olduğunu, heyecanlandığını gördük… Haklılar da. Çünkü büyütmeleri, bakmaları gereken bir çocukları oldu…. 1. 2. 3. sayı derken çocuk büyüyecek, ulusal ve uluslararası indekslere girecek, alanın en iyi dergilerinden biri olacak….

6. ISSN başvurusunda bulunun.

ISSN başvurusu için tek şart ilk sayının en az 5 makale ile yayınlanmasıdır. Yani dergiyi kurduğunuzda değil, ilk sayıyı yayınladıktan sonra ISSN alabilirsiniz.

ISSN başvurusu için herhangi bir belge gerekmemektedir. Dergi sitesinin kurulmuş olması ve ilk sayının yayınlanmış olması yeterlidir.

ISSN başvurusunun nasıl yapılacağı hususundaki bu videoyu izleyebilirsiniz.

7. Makaleleriniz için DOI alın.

DOI makalelerin benzersizlik numarasıdır. Günümüzde dijital yayıncılıkla birlikte çok popüler hale gelmiştir. Normalde DOI için çeşitli şirketlere yıllık 250 dolar üyelik ücreti ve her bir makale için 1-2 dolar ödeme yapmak gerekmektedir. Ancak ücretsiz DOI almak ve kullanmak mümkündür. Hatta ücretli DOI’den daha fazla avantajları vardır.Bu konuda Ücretsiz DOI nasıl alınır? konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. Dünya Atom Araştırma Merkezi CERN tarafından sınırsız ve ücretsiz olarak sağlanan DOI hizmetini kullanan makaleler aynı zamanda Avrupa Birliği İndeksi olan EpenAIRE tarafından da indekslenir. Ücretsiz DOI’nin yanında bir de indeksiniz olacaktır. Bunların her biri yeni kurulan dergiler için çok önemli adımlardır.

8. İndekslere, dizinlere başvurun.

Akademik yayın hayatına başlayan dergiler için en önemli ikinci süreç indeksler konusudur. Kurulur kurulmaz tüm indekslere girmek mümkün olmamakla birlikte her bir indeksin kendi kriterleri söz konusudur. Dolayısıyla girmek istediğiniz indekslerin kriterlerini inceleyin ve kriterlerini sağlıyorsanız indekslere başvuruda bulunun. Bazı indeksler en az 20 makale, bazıları en az 2 yıl yayın yapmış olmanızı, bazıları açık erişim bir dergi olmanızı vb. ister. Bu indekslerin kriterlerini bilmek aynı zamanda derginizin gelişimini de sağlayacak, her geçen gün derginizin standartları gelişecektir.

Tüm bu süreçte herhangi bir bilgiye veya desteğe ihtiyaç duyduğunuzda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

100’den fazla derginin kurulmasına, yayın hayatına başlamasına ve akademik yayıncılığa katkı sunmasına vesile olduk. Yayıncılık sürecinde dergi editörlerimizin her zaman yanında olduk. İhtiyaç duyduğunuzda size de destek vermeye hazırız…

FAYDALI OLMASI DİLEĞİYLE…

ojsdergi.com – Akademik Hakemli Dergi Sistemi

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön