Bir önceki yazımızda “Uluslararası Dergi/Makale Dizinleri“nden ve indekslemenin öneminden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Türkiye’de yaygın kullanılan dizinleri ele alacağız.

ULAKBİM Veri Tabanları (Genel)

ULAKBİM’in temel misyonlarından biri de, Türkiye’nin bilimsel bilgi birikimini yansıtacak ürünler geliştirmektir. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmaların en önemlileri arasında, araştırmacıların ulusal ve bilimsel içeriğe elektronik ortamda erişimlerini sağlamak amacıyla uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilen TR Dizin (2013 yılı sonuna kadar Ulusal Veri Tabanları-UVT adıyla yürütülen) yer almaktadır.

ULAKBİM tarafından oluşturulmakta olan TR Dizin; Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler temel konularında, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler alt konu alanlarında dergilerden oluşmaktadır.

TR Dizin’in kapsamını oluşturan ulusal bilimsel dergiler, ULAKBİM TR Dizin uzmanları ile ilgili konu alanlarındaki uzman ve akademisyenlerden oluşan komiteler tarafından Dergi Değerlendirme Kriterlerine bağlı olarak seçilmektedir.

TR Dizin, 2000 yılı Ağustos ayından itibaren web sayfası üzerinden taranabilmektedir. Dizinde yer alan dergilerin makalelerine ait bibliyografik bilgilerin (makale adı, yazar, öz vs.) yanı sıra, ULAKBİM müdürlüğü ile dergi editörlükleri arasında imzalanan katılım izni sözleşmesine bağlı olarak, makale tam metinlerine de erişilebilmektedir.

Arastırmax (Genel)

Arastirmax, bireysel (bilim insanları, araştırıcılar, yazarlar, akademisyenler, öğretmenler, çalışanlar, devlet adamları, vatandaşlar, öğrenciler) ve kurumsal (bilgi uzmanları ve/veya bilgi-belge yöneticileri olarak çalışan kütüphaneciler, arşivciler, enformasyon ve/veya dokümantasyon uzmanları) düzeyde bilgi kullanıcılarının gereksinim duydukları bilgiye, zamanında, güncel, güvenilir, hızlı, eksiksiz, uygun biçimde sınıflandırılmış olarak elektronik ortamda ücretsiz şekilde erişmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş Türkiye’nin ilk tam metin bilimsel veritabanı platformlarından biridir.

Türk Medline (Sağlık Bilimleri):

Türk Medline Ulusal Sağlık Bilimleri Süreli Yayınlar Veritabanı, Türkiye’de yayınlanan bilimsel ve süreli sağlık bilimleri dergilerinde yer alan makalelerin ortak bir alandan erişilmesini hedeflemiş ve bu hedef ile 2004 yılında internet üzerinden yayına başlamıştır. Bu veritabanın önemli hedeflerinden bir tanesi de ulusal yayınlara erişilebilirliği sağlayarak okunma oranlarını arttırmak ve yapılan iyi çalışmaların önemli referanslar arasında yer almasına katkıda bulunmaktır.

Türkiye Atıf Dizini (Sağlık Bilimleri)

Amacı: Araştırmacıların, Türkiye kaynaklı sağlık bilimleri dergilerinde son yıllarda yayımlanmış güncel makalelere kolay ve tek bir merkezden ulaşmalarını sağlayarak, dergilerin atıf sayılarının arttırılmasıdır.

Asosindex (Sosyal Bilimler)

Asos indeks; öğrenci ve akademisyenlerin araştırmalarında kullanabileceği tam metinlere erişimlerini kolaylaştırmayı amaç edinmiştir. Ayrıca indeks; dergi editörü, yöneticiler ve kamuoyu için raporlar yayınlamayı hedeflemektedir.

Asos İndeks; Türkiye’de var olan dizinleme kültürünün üzerine kurulmuş, yayınlanan tam metin ve bu metinlerdeki atıf yapan ile atıf yapılan metin arasındaki ilişkiyi bilimin hizmetine sunan bir veritabanıdır.

Türk Eğitim İndeksi (Eğitim Bilimleri)

Türk Eğitim Endeksi kaliteli hakemli bilimsel dergilere erişim sağlayan bir hizmettir. Türk Eğitim Endeksi kapsamlı ve uygun bir kalite kontrol sistemi kullanan tüm bilimsel ve akademik dergileri bünyesinde toplamayı hedeflemektedir. Bu hizmet dergilere web tabanlı bir çözüm sunarak yerel seviyeden küresel bir seviyeye ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Dizin ayrıca bilimsel ve akademik hakemli dergilerin uluslararası ulaşılabilirliğini kolaylaştırarak etki faktörlerini yükseltmelerine de yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Türkiye Kaynakçası (Sosyal Bilimler)

Türkiye Kaynakçası veya kaynakca.info, konusu Türkiye olan bir araştırma, öğrenme ve paylaşma ortamıdır. Kaynakca.info içeriğine atıfta bulunurken “Türkiye kaynakçası”, genel olarak siteye (yazılım + içerik) atıfta bulunurken de kaynakca.info demeyi tercih ediyoruz.

Kaynakca.info, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünde verilen “Bilgisayar ve Tarih” dersinde doğup gelişmiştir. İlk kez, 1996 yılında bölüm programlarında yer verilen dersin bir parçası olarak, öğrencilere temel düzeyde veri tabanı kavramlarını öğretmek ve SQL dilini kullanarak uygulama yapmalarını sağlamak hedeflenmişti. Dersin uygulamalı kısmında kullanılmak üzere geliştirilen bibliyografik veritabanı ve buna dayalı olarak yapılan öğrenci ödev ve tezleri kaynakca.info için gerekli veri ve metodolojik bilgi birikimini sağlamıştır. Başlangıçta sadece yerel ağda çalışan bu veritabanı, 2008 yılında web tabanlı olarak İnternet üzerinden kullanıma açılmıştır. Sonrasında, geliştirme Hacettepe Üniversitesinin sağladığı proje destekleri kapsamında devam etmiştir.

Sistem, bugün araştırma ve eğitim entegrasyonunda model bir uygulama olarak öne çıkmaya başlamıştır.

TürkSor (Türkoloji)

Türk dili, edebiyatı, tarihi, halk bilimi ve dilbilim başta olmak üzere konuyla ilgili internet kaynaklarını dizinleyen bir sistemdir.

Anahtar Kelimeler:

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön