Bir akademik dergi kurulumu için bazı adımların atılması gerekmektedir. bir akademik dergi kurmak için gerekli adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Derginin adına ve alanına karar vermek
  • Derginin yayın yapacağı alan adını (domain) belirlemek
  • Dergi için domain + hosting ya da sunucu kiralamak
  • Dergi otomasyon sistemini kurmak ya da kurdurmak (Bunun için en doğru, en uygun ve en sürdürülebilir çözüm Açık Dergi Sistemi‘dir)
  • İlk sayıyı yayımlamak
  • ISSN başvurusu yapmak (ISSN için ilk sayının yayımlanmış olması gerekmektedir.)

Bu işlemler ve maliyetleri hakkında detaylı bilgi için dergi kurulum maliyeti yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yukarıdaki maddeler arasında yer alan konulardan biri dergi yayınının gerçekleştirilmesi için gerekli olan Hosting ya da Sunucu hizmeti. Bu konuda çok fazla soru aldığımız için kısaca bu konuda açıklama yapmakta fayda görüyoruz.

Sunucu ücreti ile hosting ücreti arasında ortalama 10-30 kat fark bulunmaktadır. Bu fark sunucunun özelliklerine göre değişecektir.

Yeni bir dergi kuruyorsanız derginin aylık trafiği, yıllık yayınlanacak makale sayısı çok az olacaktır. Dolayısıyla yeni kurulan bir dergi 4-5 yıl özel bir sunucuya ihtiyaç duymayacaktır. 4-5 yıl sonra derginin aylık trafiği ve mevcut kapasitesi incelenerek yeni özel bir sunucuya ihtiyaç olup olmadığı yeniden değerlendirilebilir.

Özetle; yeni bir dergi (yılda ister 2 ister 6 sayı çıkarsın) ilk etapta yüksek maliyetli özel bir sunucuya ihtiyaç duymamaktadır. Dergi sayılarının yayınlanmasıyla birlikte 3-5 yıllık süreçte gidişat analiz edilerek karar verilmesi hem maddi hem de yönetim açısından fayda sağlayacaktır. 

Konuyla ilgili sorularınız varsa yazabilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön