Akademik, bilimsel hakemli bir dergi kurmak günümüzde elektronik yayıncılığın gelişmesi ile birlikte çok kolay hale gelmiştir.

Daha önceleri kişiler bireysel olarak dergi kuramazdı, sadece şirketler ve dernekler dergi kurabilirdi. Halbuki bugün herhangi bir kişi, bir akademisyen kendisi ekibini oluşturarak dergi kurabilmektedir.

Daha önceleri basılı dergi kurmak için savcılık izinleri ve çeşitli belgelere ihtiyaç varken bugün hiçbir belgeye ihtiyaç yoktur.

Akademik dergi kurmak isteyen bir kişi dergi adına karar verip, dergi sitesini hazırlayıp ilk sayıyı (en az 5 makale) yayımladığında Kültür Bakanlığına e-devlet şifresi ile giriş yaparak dergiye ISSN alabilmekte ve resmi olarak derginin sahibi olabilmektedir.

Akademik dergiler için görünürlük, erişilebilirlik, kullanılabilirlik, uluslararası index standartları, atıf alma vb. özellikler internet yayıncılığını ön plana çıkarmaktadır. İnternet ortamında dijital yayın yapan, standartlara uyan bir dergi hem daha fazla atıf alabilmekte, makale göndermek isteyen yazarlar için tercih sebebi olabilmektedir.

Özetle; akademik bir dergi kurmak artık çok kolay. Özellikle teknik süreç eskiden olduğu kadar maliyetli ve uzun bir süreç değildir.

Akademik bir dergi kurmak için dergi adınızı belirledikten sonra atmanız gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

Alan adını (domain) belirlemek.

Hosting ya da sunucu kiralamak (OJS uyumlu bir hosting önerilir)

Site için güvenlik sertifikası tanımlatmak

Makale Yayın sistemini kurmak  ya da kurdurmak. Akademik dergiler bugün en gelişmiş yazılımlardan biri Open Journal Systems‘tir ve tüm özellikleri açısından değerlendirildiğinde henüz rakibi bulunmamaktadır. Dünyada 25000’den fazla kişi, kurum, üniversite, yayınevi vb. tarafından kullanılmaktadır. Akademik yayıncılığı teşvik etmek ve maliyetleri en aza indirmek amacıyla bu yazılım ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Domain, hosting, güvenlik sertifikası ve açık Dergi Sistemi OJS’nin kurulumu için bizden destek alabilirsiniz.

Konuyla ilgili sorularınız varsa bizi arayabilir, Whatsapp üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz…

Yeni dergi kurmayı planlayanlar daha fazla bilgi için “Hakemli Dergi Kurulum Rehberi – Neleri Bilmeliyim?” sayfasını ziyaret edebilir.

No responses yet

Bir yanıt yazın

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön